" DutchEnglishFrenchGerman
"

Bestrating

Bestrating/sierbestrating

De grootste fout die gemaakt worden is dat mensen een tegel kiezen die ze mooi vinden zonder te kijken of überhaupt te weten of de kwaliteit ook goed is van de tegel of dikte van de tegel.

Het merk Excluton Tuinvisie of Terras en Trends word door mij afgeraden, omdat ze vaak niet de kwaliteit leveren die je wil.
Door jaren lange ervaring werk ik nog altijd met nummer 1 MBI en 2 Redsun. Deze merken geven heel mooi aan met iconen wat de kwaliteit is en wat meer basic is.

MBI

Kwaliteit impregneer/coating beschermlaag
Dat is de bekend.e druppel met
 
 • Factor 15/25/30/90
 • Factor 15 en onbehandeld trekt altijd vocht en vuil in de tegel wat ook bijna niet schoon te krijgen is. Deze word daarom afgeraden.
 • Factor 25 vanaf factor 25 heeft MBI de meeste producten in de collectie bovenop de toplaag voorzien van een transparante beschermlaag die de poriën van de deklaag praktisch dicht.
  Deze factor is dus goed maar komt weinig voor.
 • Factor 30 is de kwaliteit die je wil want het heeft de eisen van 25 en heeft een dubbele beschermlaag waardoor de poriën geheel gedicht zijn waardoor het overigens ook makkelijker schoon te maken is.
 • Factor 90 dat schijnt de top te moeten zijn van de beschermlagen is net als factor
  30 2 keer behandeld maar dan met nog betere beschermfactoren.


Conclusie altijd vanaf factor 30 een tegel uitkiezen bij het merk MBI.

Nu de andere iconen:

 • De stoel met tafel icoon wat staat voor licht belastbaar.
  Wat inhoud dat het niet gebruikt moet worden voor opritten.
  Deze tegels zijn meestal 4 cm dik
 • De auto icoon wat staat voor gemiddeld belastbaar.
  Dit is geschikt voor opritten waar de tegels vaak 6cm dik van zijn.
 • De grote auto icoon wat staat voor zwaar belastbaar.
  Waar de tegels dikker dan 8 cm van kunnen zijn.
 • De icoon met sterren staat voor easy to clean.
  Of te wel makkelijk schoon te maken.
 • De voet icoon wat staat voor Footcomfort. Wat inhoud dat het aangenaam is om op te lopen dus niet pijnlijk of vervelend is om op te lopen.
 • De berg icoon wat staat voor hoogwaardige natuurlijke toplaag. Wat inhoud dat het geselecteerd is op granulaten dus natuurlijke kleuren.
 • En de overige iconen op de gres na zijn onbelangrijk.
 • De Gres icoon staat voor gres porcellenato, wat staat voor geheel keramisch zonder beton tegel ondergrond.

En dan nu de iconen van Redsun

We beginnen met wat belangrijk is.

 • De borstel staat ook voor footcomfort. Wat dus prettig is voor aan de voeten. De tussenlaag wat staat voor hydrofoberen.
  Reduceert het ontstaan van kalkuitbloei en vervuiling door dat de gehele tussenlaag vocht en vuil werend is. De toplaag met druppels staat voor impregneer. Waarvan de toplaag voorzien is van een vuil en water afstotende toplaag. De toplaag met druppels met x2 staat voor dubbele impregneer. Waarvan de toplaag dubbel afstotend is voor vocht en vuil.
 • En de laatste die belangrijk is het icoon
  De toplaag icoon zonder druppels wat staat voor natuurlijke deklaag.
  Wat staat voor kleurecht natuursteen granulaat wat inhoud dat het op basic is geselecteerd op natuurlijke kleuren.
 • Overige iconen zijn extra opties maar onbelangrijk.

  Conclusie neem altijd 2 x impregneer bij Redsun.

Bestrating basis regels

Voor bestaande opritten is het belangrijk dat er minimaal 10 tot 15 cm zand op ligt. 
Bij nieuwe opritten is het belangrijk dat er eerst 20 cm gebroken puin onder komt. Bij nieuw aanleg van terrassen en voetpaden of bestaande is het belangrijk dat er bij keramische tegels zonder beton tegel ondergrond word geadviseerd stabicare. 
En als er wat stuk is de tegel gewoon vervangen kan worden. En omdat dit niet op vriest plus omdat het beter waterdoorlatend is.

Opritten:

Aandachtspunten zijn dus: 20 cm puin 10 tot 15 cm zand.
Gebruik niet te grote tegels en gebruik goeie kant opsluitingen ligt aan de situatie minimaal 6×20 opsluitbanden beter is 8×20.

Terras:

Aandachtspunten zijn dus 10 tot 15 cm zand (mijn advies is 15cm)
Gebruik geen 5×15 banden omdat die super fragiel zijn vandaar dat ik 6×15 adviseer. Gebruik maten zo als 30×30 60×30 of 60×60 tegels omdat dat de zelfde maten zijn als de stapelblokken voor bakken. En omdat grotere niet met de hand gelegd worden.

Stapelblok bakken:

Voor een bak is het belangrijk eerst een fundering te maken met opsluitbanden minimaal 6×15. Gebruik ook altijd steenlijm om ze vast te plakken. Koop geen blokken met deklaag omdat deze toch maar aan 1 kant beschermt zijn dus zo geen functie hebben.

Opbouw:
Eerst de fundering leggen dan de blokken stapelenen plakken. Dan een paar dagen laten drogen Dan geheel impregneren met MBI Varistone betonkleurintensiveerder. Wat zocht dat de kleur langer mooi blijft. Breng dit 2 keer aan. Na het drogen plastic folie aan de binnenzijde plakken tegen vocht intrek vanuit de grond die er in komt.
En dan afvullen met bemeste tuinaarde (dus niet gewone grond)

Heb je vragen? Neem contact met ons op!